Donants de memòria: Sants i la Lleialtat Santsenca

Projecte de recuperació de la memòria oral del barri de Sants i de La Lleialtat Santsenca amb gent gran veïna del barri. Desenvolupat per Trama SCCL en col·laboració amb la Coordinadora d’Entitats per La Lleialtat Santsenca (CELS) i l’Espai per a Gent Gran Cotxeres de Sants durant a la tardor del 2017.

En el marc de l’obertura de La Lleialtat Santsenca, emblemàtic edifici del cooperativisme històric recuperat a través de la lluita veïnal i convertit en equipament públic de gestió comunitària, s’ha desenvolupat un projecte de recuperació de la memòria oral del barri de Sants, emprant com a fil conductor les diferents etapes de l’edifici al llarg de la història. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora d’Entitats per La Lleialtat Santsenca (CELS) i l’Espai per a Gent Gran Cotxeres de Sants i les sessions s’han desenvolupat en el propi edifici de La Lleialtat. El procés de recerca i les sessions han estat conduïdes per una persona de l’equip de Trama i l’historiador Agustí Giralt, veí del barri i actual coordinador de La Lleialtat Santsenca. També s’ha comptat amb l’assistència de l’antropòleg Isidoro Fernàndez. A les sessions han participat persones grans veïnes del barri que havien conegut i interactuat amb l’edifici en les seves diferents etapes (com a cooperativa de consum, fàbrica de torrons i sala de festes) així com persones usuàries de l’Espai per a Gent Gran Cotxeres de Sants.

El 12 de maig de 2018 es va fer la presentació pública del procés a la Lleialtat.

Responent a una petició explícita de persones grans usuàries de l’equipament de la Lleialtat Santsenca i vinculat al projecte “Donants de memòria, Sants i Lleialtat Santsenca”, es va programar durant el mes de novembre del 2018 un ball a l’estil Bahia, l’antiga Sala de festes que va estar ubicada a l’actual emplaçament de la Lleialtat entre els anys 1948 i 1986, i va comptar amb l’actuació de l’antic cantant resident del local. Es va habilitar un espai per realitzar entrevistes a totes aquelles persones que ho volguessin per parlar de les seves vivències en relació a l’edifici. La iniciativa, que havia de ser un acte puntual, va tenir tant d’èxit, que es va convertit en un cicle, i al mes de març es va repetir emmarcat en les activitats vinculades al carnaval i en aquest cas, va ser un ball de màscares.

Des de l’equip de Donants de memòria varem habilitar novament un espai per a totes aquelles persones que vulguin enregistrar els seus records.

lleialtat.cat/el-bahia-dels-60s-ball-de-tarda-amb-boleros-i-musica-en-viu

Vídeo

Galeria d’imatges