Donants de memòria: Les Termes (Sabadell)

Projecte de recuperació de la memòria oral del barri de Les termes amb els seus veïns i veïnes. Desenvolupat per TRAMA SCCL, amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell i de la Diputació de Barcelona. Amb la col·laboració de l’Associació de veïns i veïnes de les Termes, l’IES Les Termes i la Ludoteca Margarida Bedós durant el primer trimestre de 2023.     

Hem començat l’any 2023 visitant el barri de les Termes de Sabadell i endinsant-nos en els seus racons i la seva història a través de les vivències dels seus veïns i veïnes.

Persones que van arribar quasi als inicis de la seva conformació i que porten gairebé una vida habitant-lo, van compartir amb nosaltres durant 6 sessions informacions i anècdotes mentre, paral·lelament, un grup de joves de l’IES les Termes explorava també la seva mirada vers aquest territori que els acull. Finalment, els dos grups es van trobar en una sessió per posar en comú el que havien estat recollint, sumar narratives i crear-ne una, col·lectivament que el represente, amb la veu de tots i totes.

El procés s’ha dut a terme jugant i comunicant-nos amb múltiples llenguatges que provenen de les arts, per tal de despertar la creativitat que tots i totes tenim i emprant la capacitat de la imaginació per fer aflorar continguts i formats diferents. És també amb aquests llenguatges que s’ha dissenyat la manera d’apropar aquest barri a totes les persones que vulguin conèixer-lo, a través de les veus i les mirades de qui el configuren.

Finalment, s’ha dut a terme una jornada a la plaça de les Termes que ha retornat la vida a aquest punt neuràlgic del barri, que tanta n’havia tingut, tan poca en té ara i tantes ganes desperta en les qui la van gaudir de recuperar-la. Aquesta plaça havia estat l’eix comercial del barri, allotjant tot de botigues molt diverses. Acollia també totes les festes i la trobada de veïns i veïnes que anaven teixint una xarxa comunitària gran i resistent. És el símbol de veïnatge. És memòria viva del que va ser i pot tornar a ser.

Les botigues de la plaça

Les Termes és Territori

Les termes és Història Històries

Les Termes és Emprenedoria

Les Termes és Comunitat

Les Termes és Compromís

Les Termes és Llar

Les Termes és Futur

Les veus de les Termes

Identitat

La Ludoteca

Amb la col·laboració de: