Donants de memòria: El Poblenou: Barris que parlen

Projecte de recuperació de la memòria oral de l’oci al barri de Poblenou amb gent gran veïna del barri i adolescents de l’IES Quatre Cantons. Desenvolupat per Trama SCCL en col·laboració amb la cia de teatre Kusntant, l’institut Quatre Cantons i el Centre Cívic Can Felipa durant la primavera- estiu del 2022.

Al barri de la Barceloneta hem desenvolupat un projecte en col·laboració amb el Casal de Gent Gran de la Barceloneta que hem coordinat i dinamitzat en intercooperació amb la cooperativa La Laberinta (coneguda anteriorment com a Laberint Cultura).

En aquest procés s’ha explorat amb dinàmiques de les arts escèniques aplicades, la història del Poblenou amb un grup de veïns i veïnes grans del barri amb diversitat d’edats ( des de 65 a 85 anys) i s’ha contrastat amb la visió d’un grup de joves de l’IES Quatre cantons. Durant el procés hem anat bussejant en aquesta història fins a trobar un tema concret que mobilitzava a totes les parts: l’oci al barri.

Ens trobem en un espai amb una idiosincràsia particular en aquest punt, ja que ha passat de ser un barri de fàbriques a ser un molt turistificat i amb gran oferta cultural. Aquesta s’allotja moltes vegades en els esquelets d’aquestes fabriques reconvertides.

El contingut emergent de les sessions realitzades per separat amb els dos grups i les sessions conjuntes, ha agafat la forma d’una instal·lació performativa vivencial, dintre del que es coneix com a arts vives. En aquest cas, el públic entrava a un espai en què durant 40 minuts se’l convidava a explorar totes les propostes creades per les participants que, al seu temps, desenvolupaven petites càpsules interpretatives en directe. Comptàvem amb llenguatge teatral, audiovisual, fotogràfic, pictòric i amb una atmosfera sonora que cada participant escoltava a través de cascos individuals.
Aquesta creació va despertar l’interès del festival Escena Poblenou, que va incentivar la possibilitat de reproduir un procés similar per fer una mostra oberta en aquest. Així va néixer una altra creació basada en els mateixos llenguatges. Aquesta vegada el tema escollit va ser l’habitatge, exposant la situació del barri i les diferents alternatives que existeixen.

Vídeo

EL PROCÉS